Wednesday, June 26, 2019

home(t)raveling: the side projects

#3 - the shoe rack and bench for the lobby


We're back today with a new side project for this never-ending home renovation of ours! Like the previous one and the one before that, it's been bouncing and spinning at the back of our heads for quite a while now (boing boing boooing!)

the lobby, just mopped and clean, waiting for a shoe-lution...
But it never seemed to be important enough for us to dedicate some serious time and availability to it... Apparently, there was always something more urgent to do first. Life's like a gigantic game of Go: you would love to put 3 or 4 (or more!) stones on the goban at the same time (and you desperately need to put at least 2 at once). Yet the rule is clear: you can only put one per turn, so you have to face it and make choices... Life lesson #1, learned.

Now, as you may have noticed already (well actually no: this is a terrible spoiler of a long due post from March... but it'll come. Eventually. And you'll be the first to hear about it!), we repainted the staircase and the ground floor lobby in a colourful way over the winter and spring. We also refreshed the closet under the stair and removed all the stuff that was piled around there (and this, you CAN indeed have a quick look at it here!). This side project was about designing and building a piece of furniture that would be both a shoe rack/chest/storage and a bench to sit on while putting on/taking off one's shoes. We wanted it to invite people to take their shoes off. And of course, we wanted it to be homemade with reclaimed material, to be comfortable and sturdy, as well as - according to our standards - to be good-looking aaaaand... to blend nicely in this little space! Was that too many wishes at the same time? Have a look:

putting the idea into practice: wine-boxing, measuring and cutting, wood-pegging and glueing, clamping and work-in-progressing!
First thing first, we tried something with the compulsory wineboxes. Each standard 6 bottle-case can fit 2 pairs of Wallis' shoes and, well, 2-ish of Futuna's. We decided to go for 3 standard and 1 double (12 bottles) boxes/drawers per raw and a 2 rows structure, so it fitted enough shoes but was still sittable on... All we used were some leftovers of 15mm OSB pannels (from the false ceilings and insulated double-wall of the 1st floor bathroom), some "white" wood glue and a handful of 6mm wood pegs. And quite a few sheets of sand paper too (old school, no powertool involved).

the structure of the shoe bench and chest, raw and ready to be framed.
We designed and built the body of the bench/chest without bothering with feet: just left them for later. Glued and assembled the first floor, then prepared the second and kept working. We decided to add and extra double-winebox drawer on the run, just before cutting and glueing the second side pannel. As always, we were more full of enthousiasm than real skill, we had to deal with small millimetric issues, minimal arguments with orthodox orthogonal-ness (??) and applied concepts of tight fitting-ism (???). Nothing new under the DIY skies. Well, under ours at least. After a few hours, it looked like this, though:

We then started to imagine the feet and had a very intense, nice and vivid dream of a frame with rustic joinery that would embed the whole piece and make a little armchair-like arm on the opposite side of the extra drawer. Sounds terribly vague when said like this, but Wallis understood and she saw the picture and she looked convinced. So we did it... Reclaimed pallet wood from our local seller of new, heavy double-glazed windows and sliding bays: these guys always have so many huge pallets and A-frames for the windows to be shipped safely. They do nothing with those, they have to pay to get rid of them and you get to salvage pieces with nice lenghts and sections, suitable for all kind of super cheap furniture and stuff. Nothing too fancy, just regular untreated pine or fir, but it's free, available and it does the job! So, we cut, sanded, fitted and joined. We tried it, made some adjustments, sanded and finished with a mixture of linseed and turpentine oils. Left some long feet to set the final sitting height at the last minute - and adapt to the tilted floor if needed...

the mortise and tenon frame: drawn, cut and pegged ; then mounted on the chest and ready for a little bit of paint and a proper seat.
Finally, we figured out how to deal with the seat: we'd use a few of the old floor slats we removed from the old water closet on the first floor: before building the (new) bathroom, we replaced the wooden floor from this area by 'hydrofuge' waterproof CTBH (and no Mr. Duck duck Go, CTBH does not stand for "Christian Temperance And Bible Hygiene", it's definitely a type of agglomerate wood pannels). We picked the nicest slats to replace some damaged ones in the two bedrooms, and kept the rest just in case, to be used someday, to burn on a Saint Jean's pyre or who knows... A few pieces were selected, sanded, cut to the desired length, asembled together, sanded again and oiled with the magic mixture before being screwed to the bench. Perfect, smooth fit. And a nice feel to it. We love it! How about you?

old slats sanded, oiled and screwed in place ; close-up ; finished bench with a few wine-cases oiled and a touch of wakame green!

EDITED JULY 7TH: and the last detail that you won't see today: finally, we needed to add some cool knobs/handles so the drawers would open easily. But we were unsure what material to use... A loop of thread or leather? wooden knobs? metal handles? We ended up with 2 nice options we're really happy with, but our camera has been on strike for a few weeks now (which is why the last 2 posts are illustrated with the smartphone's pics and some have low res and others are plain blurry... Sorry for this, btw. We're working on it...).
So, you'll have to wait until next post or until the next sunny day for a quick update on this! we've taken these 3 pics today and are very very pleased to share them: how do you like this touch of I used to rock-climb in the 90's ??

pieces of a retired, super-vintage climbing sling for the handles ; a few Catalan cava corks for the knobs, and voilà!


and that's all folks:
Take care
and enjoy the summer!
many hugs from F, T and W ;)




________________________________________



Tuesday, May 28, 2019

home(t)raveling: the side projects

#2 - le TRUC mural pour les épices...


...dont on parle et rêve et qu'on imagine en songe depuis des mois en se disant qu'un weekend d'hiver au coin du poêle, on aura l'occasion (enfin!) de passer à l'action et à la réalisation. Et nous voici fin mai (déjà!), aux portes de l'été suivant, heureux et fiers de vous présenter le TRUC - sur des airs connus qu'on ne vous sifflera pas*. Non mais!

ça se passe tout à gauche, juste avant d'arriver au poêle et, preuve à l'appui, c'est là depuis le tout début: c'est le recoin où installer le TRUC.

Pour résumer le TRUC en quelques mots: quand on a posé la faïence et monté la cuisine, il y a à peine plus d'un an, on a laissé au fond à gauche, un petit dièdre de mur blanc: nu, nu, nu et contre le mur une échelle (ça non, non non).

Nous, on s'voyait déjà préparant des quiches, en dix fois plus beau qu'un meuble IKEA le TRUC s'étal'rait.
 On sentait déjà, les fragrances riches, qui de ses tiroirs se dégageraient. Voilà voilà. Bien.
Du coup, au vide-grenier le plus chic de l'Ariège, on a chiné dix tiroirs fatigués.
On a poncé, lessivé, tout l'manège - et au final: ils semblaient en noyer!


les tiroirs: au naturel ; décrassés et poncés ; traités et passés au mélange d'huiles de lin, térébenthine et essentielle d'agrumes.
Ensuite, on a ajouté dans le creuset du TRUC un petit bidule de cuisine récupéré pour 3 sous (littéralement) à notre Ressourcerie préférée. Le porte-rouleau de Sopalin® mural style archi-ringard très rustique, avec 4 petits tiroirs en faïence assez mignons. Il coûtait (littéralement) 3 sous parce qu'un des tiroirs en faïence et en question avait disparu et que le bidule, du coup, perdait beaucoup de son intérêt. Mais en jouant de la scie et avec un peu de confiance...

On a pris la peine, de le regarder, le bidule crotté, nous qui ne sommes pas capitaines (??)
Et on a vu not' peine, bien récompensée:
Sans le tiroir du porte-rouleau, sans son tiroir cassé, On a trouvé un beau bibelot et nous on l'a ach'té.


le style ringard rustique du bidule (un modèle sans tiroirs), juste pour donner le ton ; et quelques coups de scie plus tard...

Bon, celui-là, c'est fait. Hop. Au(x) suivant(s)! Finalement, il a fallu mettre tout ça en situation et commencer à faire des essais, projeter tous ces grands fantasmes de bois noble sur le petit dièdre de plâtre blanc, mesurer, mettre à niveau, faire des choix et - pour parler comme un entraîneur d'équipe de foot - être solides sur les fondamentaux et faire preuve de réalisme sur le terrain. Donc, peu à peu et pas à pas, on est arrivés à un TRUC qui ressemblait à ça:

Il suffit de monter le TRUC et c'est tout de suite l'aventure
Laiss'-moi empiler les tiroirs, ça fera un' jolie devanture.
L'herbamare et le cumin aussi, le persil, la sauge et la sariette
Rangeons-les, guilleret, guillerette: il suffit de monter le TRUC.


les morceaux du TRUC ; le prévisionnel du TRUC ; les étapes de la réalisation du TRUC ; et le TRUC fini en situation!

notre conseil: en cliquant sur la première photo et en les faisant toutes défiler très vite par pressions successives sur la flèche droite () de votre clavier, vous aurez l'impression de voir un court film d'animation en stop-motion. Et nous, on s'épargne le temps et le travail de le créer pour pas grand-chose. C'est qui qu'est intelligemment flemmard**, hein?



Bon bin ça sera tout
pour aujourd'hui, on dirait.
Ah non! Il reste cet autre
MACHIN mignon mais pas assez
pour un post entier à lui tout seul:
"Peaufining la kitchen", qu'il s'appelle.
Bises de nous 3



en voici toujours une, tiens! ; puis une autre tant qu'on y est, hein ; et pourquoi pas cette troisième, en attendant mon scalp?


________________________________________



* à propos des airs en question: non et non, on ne les linkera pas ici. ce sont des classiques de la chanson française, c'est pas bien difficile, nom de nom! Demandez à Shazam ou à vos grands-parents. Débrouillez-vous... Nous notre bac, on l'a déjà.

** à propos d'intelligemment flemmard: il s'agit d'une expression tyipque empruntée à une prof' de mathématiques du lycée du Castella à Pamiers, aussi tristement célèbre pour sa méchanceté légendaire et sa gueule de porte de prison que pour son inégalable et apparemment inépuisable collection de pulls à glands, à pompons et autres flocons de neige. Si toi aussi tu l'as connue, laisse un commentaire et on t'enverra une carte postale exclusive "pull à glands"!



Wednesday, May 22, 2019

home(t)raveling: semana 99

(madre del amor hermoso, ¡ya van 99 semanas!)


Y nos quedan poquitas para celebrar 2 años (que son 104 semanas) de locura. A estos se les pueden restar unos... ¿10 días? en concepto de descanso/desconexión/vacaciones. Pues a lo mejor ni eso. Bueno, el tema no es quejarse ni lamentar nada: el tema es que hemos atacado (¡al fin!) un pedazo de obra que no es muy grande pero nos daba tanta pereza como pesadillas: el rellano de la planta baja, a pie de escalera. El centrísimo de la casa, vamos.

rellano y despensa - junio 2017 ; despensa - enero 2018 ; "cocina" - marzo 2018 ; puerta del cuarto de baño y rellano - febrero 2019. 

Hizo de cocina durante el primer invierno (foto 4). Fue zona de almacenaje de cosas, cajas, zapatos, herramientas varias, 'pongos' en tránsito y trastos sin lugar asignado. Sobre todo, es un punto de circulación estratégico y un complejo carrefour (foto 6): conecta la salita con la escalera (foto 1), la planta baja con las habitaciones, la vivienda con la ruina. Aquí está la despensa debajo de la escalera (fotos 2 y 3) y aquí está el cuarto de baño de abajo (el único punto de agua de la casa entre agosto 2017 y abril 2018). Por allí se cruza lo más sucio de la obra con lo más limpio de la casa... Así que teniendo la planta primera y la salita más o menos acabadas y libres de polvo, seguir con este espacio sin tocar daba rabia, pero la perspectiva de destrozarlo y ensuciar todo otra vez daba pánico.

Y pues, miren: ¡ya está hecho! Bueno, primero, empezamos con la despensa debajo de la escalera el invierno pasado, justo después de noche vieja. Limpiamos, enyesamos y montamos estanterías y almacenamiento de palets*. Por lo demás, las choses sérieuses empezaron en marzo de este año (acá el post correspondiente), cuando decidimos refrescar y pintar la escalera. Fue la señal de "ahora o nunca" para quitar este último falso techo de lattis plâtré (listoncitos muy finitos clavados en las vigas y rebozados a mano con yeso...). Quitarlo es muy fácil, miren:

una vez quitado el falso techo: ¡qué bonito se ve el parquet de la primera planta por debajo! (y qué sanas están las vigas, fiuu!)

El siguiente paso fue recuperar con mortero la parte superior de las paredes que quedaba escondida por el falso techo. Para eso, nos ayudaron los maravillosos hermanos C., a los que conviene dar aquí las gracias y las muchas gracias. También fue necesario limpiar, cepillar y lijar las vigas y la parte de debajo del parquet, para luego tratarlos.

render hiper-mega-pro de nuestra visión de futuro para el cuartito de baño.
Como habrán notado los más observadores en la tercera foto de arriba, desaparecieron en el proceso unos 60 centrímetros de la parte alta de la pared del cuarto de baño! Decidimos rebajarle el techo por 3 (buenas y sencillas) razones:
1- al ser tan alto, hace un frío terrible en este cuartito de baño en invierno; bajándole el techo a 2,20m más o menos, supone un volumen mucho menor que calentar,
2- al haber ahora un nuevo cuarto de baño justo encima de este, no queríamos tener un falso techo entre zona húmeda y zona húmeda, acumulando agua de mojar el suelo del de arriba y agua de condensación del de abajo y empapándose. Crear una lamina de aire entre los dos cuartos lo mantiene todo más seco y sano,
3- al abrir un pequeño altillo allí, le damos sensación de más espacio al rellano y, de paso, podemos almacenar unas pocas cajas, cosas o trastos...

Rematamos la pared de ladrillos con un listón de 5x8cm, sobre el cual vendrán a apoyarse 4 listones iguales (todos recuperados del falso techo de las habitaciones de la segunda planta), que recibirán el techo de pladur + capa impermeable por debajo y unos tablones de OSB por arriba. Y ya que hacíamos un poco de relooking de esta zona, recuperaremos espacio de rellano también haciendo la puerta del baño corredera y quitando la bañera vieja y el bidet, para un cuarto al estilo wet room. Como eso seguramente tardará unos meses más, os dejamos aquí un boceto de aquellos hechos con MS Paint, porque eso vale más que 1000 palabras, ¿verdad? Y debajo, este etapa intermedio:

la perspectiva con profundidad, la promesa de un baño calentito y el espacio de almacenamiento en porvenir!

Luego todo pasó de repente... bueno, porque así lo cantan, pero en la realidad de la vida real, tardamos un par de meses en: reseguir la base de las vigas con listones pequeños (3x3cm, reciclados de la cubierta) ; insertar debajo del parquet unos colchones de fibra de madera de 35mm para aislar minimamente el ruido de pisadas de arriba (no se trataba de aislar acústicamente, sino de hacer el sonido un pelín más mate, eh) ; luego, para cubrir la fibra de madera, recortar y colocar paneles de OSB de 15mm ; cosa que implicó petar "un poco" de pared para desplazar "un poco" de electricidad que molestaba para luego volver a cerrar estos agujeros con "un poco" de mortero adesivo y volver a lijar y allanarlo bien todo "un poco" ; luego juntar todas las uniones viga-OSB, OSB-pared y OSB-OSB, hasta tener un acabado limpito. Y finalmente, lijar todo esto a 120, dejar el OSB fino fino y las vigas limpias limpias ; pintar el techo de blanco mate y darle a estas vigas a la vista un buen sorbo de nuestra mezcla mágica de aceites de lino, terebentina y esencial de cítricos que nutre y protege. Esas cositas de nada resumidas en 6 imágenes, quedan así:

fibra de madera, membrana anti-condensación, osb ; falso hecho casi techo ; juntas para lijar ; a medio pintar y... ¡el resultado acabado!

Lo que a vosotros, no lo sabemos. Pero a nosotros nos encanta nuestro rellano nuevo. Se ve más grande, claro y diáfano. Molará mucho el pequeño altillo para guardar pongos. Y estas vigas han salido a la luz con mucha dignidad después de tantos años escondidas y muertas de asco. También está más ordenado y más vacío todo, pero eso podría no durar demasiado. Ya veremos... Claro, lo que no os contamos pero quedaba implícito, es la cantidad de veces que hubo que barrer, y fregar, y barrer, y fregar, y barrer, y fregar, y barrer, y fregar, y barrer, y fregar, y barrer (cada noche de cada día tras acabar la obra del día), para que el polvo y la suciedad no invadiesen toda la casa.

ahora, lo gordo de la primera fase de obra está hecho y podemos celebrar el segundo aniversario como corresponde!
-  escribo esto medio incrédulo y llorando de alegría, o casi -


Ya está para hoy.
Ahora a descansar y...
a trabajar un poco! Besos y abrazos de

los 3 Untras


____________________________


*Olivier N-o, si tu nous lis, sache que nos inimitables projets récup' en bois de palettes sont autant d'entraînement et de brouillons qui nous préparent et nous rapprochent de la conception et de la réalisation DU radeau en palettes grâce auquel on pourra venir te rendre visite à La Réunion, sans faire exploser notre empreinte carbone. Plane-free since 2016. Eh ouais, mec! Alors patience, on arrive...